Tarkkan ja STATUSin kehityshankkeet

Tarkka- ja STATUS-palveluja on kehitetty ja kehitetään useissa eri hankkeissa, 

  • SYTYKE on Syken Tietokeskuksen oma hanke, jossa kehitetään ratkaisuja ympäristötiedon tiedonhallinnan kokonaisuuden modernisointiin sekä tietovarantojen ja tietojärjestelmien kehittämiseen. Tarkka on yksi SYTYKEn osahankkeista (TARKKA/STATUS). SYTYKEn kautta toteutetaan Tarkkan pohjaratkaisut ja pääosa käyttöliittymän toteutuksesta. Vuonna 2021 SYTYKEssä toteutettiin käyttöliittymäsuunnittelu ja Tarkkaa ohjaava uusi tietomalli. Tietomalli mahdollistaa jatkossa Tarkkan kehittymisen joustavasti uusien aineistojen ja toiminnallisuuksien myötä.

  • BalticAIMS on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) rahoittama Baltic+ ohjelman hanke, jonka tavoite on demonstroida satelliittihavaintojen hyödyntämistä merialuesuunnitteluun yhdessä GIS aineistojen ja maastohavaintojen kanssa. Kesä ja syksy 2022 toimivat projektin testipalvelujaksoina ja sen aikana TARKKA+:aan lisätään uusia aineistoja ja toiminnallisuuksia.

           Hankkeen muut partnerit: Brockmann_Consult_logoBrockmann_Geomatics_logo

  • CorEO-hanke on VMn robotiikkaohjelman rahoittama hanke, joka keskittyy ympäristönseurannan tehostamiseen satelliittihavaintojen käsittelyä automatisoimalla. CorEO-hankkeessa TARKKA+aan kehittyy mm Galleria-osio, jossa tuodaan esille erityisesti kiinnostavia alueita ja pilvettömiä havaintoja. 
  • MAAMERI-hanke on YMn rahoittama Vesiensuojelun tehostamisohjelman hanke, jonka pääteema on tietoperustan vahvistaminen rannikkovesien tilan parantamiseksi Saaristomeren alueella. MAAMERI-hankkeen aikana TARKKAan on kehittynyt muun muassa
    • tarkat pintalämpötila-aineistot (päivitetty TARKKAan vuonna 2021)
    • täydennetty Saaristomeren alueelle uusia vertailuasemia, joiden kautta kehittyy satelliittihavaintoaikasarjaa koko hankkeen ajalta ja jatkossakin.
    • Jokivesien vaikutusalueet-aineistot (päivitetty TARKKAan vuonna 2022)
    • Hankkeen viimeisen vuoden aikana kehitetään myös osin satelliittihavaintoihin perustuvia sameus-fosforiaineistoja.
    • Hankkeessa tehdään myös vertailuja eri havaintolähteistä, kuten mittavasta kenttänäytteenotosta, läpivirtamittauksista ja satelliittihavainnoista.
  • WQeMS on kansainvälinen EU Horizon 2020 -rahoitteinen hanke. Suomessa projekti keskittyy tarjoamaan vedenlaadun satelliitti- ja maastohavaintoja Pien-Saimaalta. Mukana on myös automaattiaseman mittaamia tietoja. Havaintoja voi tarkastella Tarkka+ palvelun kautta (lisätietoja täällä). Koko projektin verkkosivut ovat täällä. Projekti on saanut rahoitusta EU:n Horizon 2020 tutkimusohjelmasta (Grant Agreement No 101004157).

   eu-lippu

Tärkeimmät viime vuosien hankkeet ovat olleet: