Miksi vesi näyttää oudolta kovan tuulen aikaan? (Välkehtiminen eli glint-ilmiö.)

Muun muassa kovan tuulen aikaan vesi saattaa näyttää harmaalta tai muutoin oudon väriseltä. Tällöin kyse voi olla glintistä eli aaltojen aiheuttamasta auringonvalon välkehtimisestä. Optisesti kyse on suuntaheijastumisesta.

Välkehtimistä näkee mm. tosivärikuvissa silloin, kun vedenpinta heijastaa auringonvalon suoraan satelliitin instrumenttiin. Kyseinen tilanne johtuu useimmiten sopivansuuntaisen kovan tuulen nostattamasta aallokosta. Tällöin veden pinnalla näyttää ikään kuin olevan harmaa peite, jonka alta voi olla vaikea erottaa todellisia vedenlaadun piirteitä (kts. ensimmäinen esimerkki alla).

Välkehtimisen tunnistaa myös erikoisesta ilmiöstä, jolloin saaret näyttävät ikään kuin jättävän pitkiä varjoja myötätuulen suuntaan (kts. toinen esimerkki alla). Tämä on havaittavissa erityisesti järvialueilla. Kyse ei ole optisesti varjoalueesta, vaan saaren vaikutuksesta aallokkoon.

Lisätietoja ilmiöstä löytyy englanniksi NASAn Earth Observatory -sivustolta.

 

Esimerkki glint-ilmiöstä Ahvenanmaan pohjoispuolella avomerellä. Pidempään jatkunut pohjoiseen suuntautuva kova tuuli on nostattanut avomerellä aallokon, joka aiheuttaa harmaana peittona näkyvää välkehtimistä Sentinel-2 -satelliitin tosivärikuvassa.  Linkki kuvaan Tarkka-palvelussa.
Esimerkki glint-ilmiöstä Pomarkkun Isojärvellä. Saaret näyttävät jättävän "varjon" myötätuulen puolelle. Linkki kuvaan Tarkka-palvelussa.